Većina pčela su solitarne – ne žive u društvima kao medonosna pčela ili bumbari, već žive samostalno. Solitarne pčele uglavnom gnijezde u tlu, ali dio vrsta gnijezdi u šupljinama u drveću, stabljikama i grančicama te će rado naseliti i tzv. hotel za pčele.

Hoteli za solitarne pčele nisu novost. Izrađujemo ih i koristimo u poljoprivredi od sredine prošlog stoljeća, kako bi poboljšali oprašivanje voćnjaka i drugih nasada. U zadnje vrijeme hoteli za pčele su postali šire popularni, najviše zbog medijske pozornosti oko zabrinjavajućeg pada populacija divljih oprašivača.

Mogu li hoteli za pčele pomoći ugroženim oprašivačima donekle ovisi o kontekstu. U kompleksnim, prirodnim staništima divljim oprašivačima ne nedostaje mjesta za gniježđenje. Postavljanje hotela za pčele, iako neće odmoći, vjerojatno neće ni imati pozitivnog utjecaja na postojeće populacije. Ovdje postavljanje hotela može imati edukativnu ulogu, ili istraživačku. Ali u staništima koja nisu prirodna ni raznolika, npr. u urbanim ili u poljoprivrednim područjima, mjesta za gniježđenje je malo, tako da postavljanje hotela može imati pozitivan utjecaj.

Ako razmišljate o postavljanju hotela za pčele, trebate imati na umu i drugi važan faktor, a to je dostupnost hrane. Većina malih solitarnih pčela ne leti daleko od gnijezda, do nekoliko stotina metara. Tako da hotel trebate postaviti unutar 300 metara od cvjetnih resursa. Ako se radi o vašem dvorištu ili vikendici ovo možete postići vrlo jednostavno. Maslačci, tratinčice i djetelina su izvrstan izvor nektara i peludi, tako da je rjeđa košnja često najbolja stvar koju možete učiniti za spas oprašivača.

Hotel za pčele može varirati u svom dizajnu i materijalu, ali osnova su mu uski horizontalni tuneli ili cjevčice zatvoreni s jedne strane. Svaki od ovih tunela će poslužiti kao gnijezdo za jednu ženku solitarne pčele, koja će izgraditi pojedinačne sobe, jednu za drugom, duž tunela. U svakoj sobi pčela polaže po jedno jaje iz kojeg će se razviti ličinka, koju opskrbljuje hranom (kuglicom nektara i peludi). Zidove između soba pčela gradi od zemlje, smole, izrezanih komada listova i latica, ili kamenčića, ovisno o vrsti pčele.    

Izrada hotela za pčele je jednostavna, samo trebate pripaziti na par detalja u izradi i u postavljanju. Ove detalje objašnjavamo u kratkom letku koji možete pronaći na kraju ovog teksta. Letak smo izradili u suradnji sa studentima iz Sekcije za opnokrilce, Udruge studenata biologije – BIUS. Ova sekcija se bavi svim opnokrilcima (kukcima reda Hymenoptera, gdje spadaju i mravi i ose), ali fokus im je na divljim pčelama, te već imaju iskustva s izradom hotela za pčele. Ako ste student biologije kojeg zanimaju divlje pčele, javite im se, planiraju zanimljive aktivnosti kad zatopli.

Za imati na umu:

  • Ako ste ambiciozni, radije izradite više malih hotela i nego jedan velik. Veliki hoteli privlače više parazita i predatora.
  • Održavanje je važno. Iskorištene cjevčice izvucite i zamijenite novima jednom godišnje,  a drvene blokove sa izbušenim rupama svake dvije godine.
  • Livadno cvijeće nije jedni izvor hrane za pčele – i mnoge vrste drveća i grmlja su bogate peludi ili nektarom.

Preuzmi letak Hotel za pčele: